Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/uno4881/public_html/framework/initialize.php on line 33
Parkkosen maatila - Ajankohtaista
 
 
 
 
 
 
 
  Esillä: Ajankohtaista  
 
 
 


 

   
   

30.9.2012

Varmaan useamman vuoden suunnittelu saatiin päätökseen keväällä, kun meille muutti Mocca (Karhunkerääjän Mosca).  Mocca on jämtlanninpystykorva, joka valloitti saman tien kaikkien perheenjäsenten sydämet - jopa emännän.

Keväällä vaihdettiin 12 vuotta palvellut Seko-apevaunu uuteen.  Tilalle tuli uusi 14 kuution Kuhnin vaunu, joka on toiminut hyvin ja nopeuttanut appeen tekoa. 

Kesä oli todella sateinen eikä helteistä paljon tarvinnut kärsiä.  Sade ja sitä kautta peltojen märkyys vaikutti sekä sadonkorjuuseen että sadon laatuun ja määrään. 

Ensimmäinen rehunteko onnistui olosuhteisiin nähden hyvin ja saatiin hyvä sato talteen.  Toisen rehunkorjuun kanssa olikin sitten enemmän ongelmia, mutta kyllä toinenkin sato saatiin korjattua. 
Kuten jo aiempina vuosina, pääosan tulevan talven viljasta ostimme valmiiksi puituna Ruppovaarasta.  Jonkin verran puimme myös omilta pelloilta ja lisäksi ostimme muutamalta muulta viljelijältä lisäviljaa.  Kovilta mailta satotaso ja laatu olivat hyviä.  Osa viljasta tuoresäilöttiin melassilla siiloon.

Navetalla on jatkunut lehmävasikkapainotteinen vuosi.  Eläimiä on tällä hetkellä yli oman tarpeen ja niinpä tänä syksynä on käymässä tälle tilalle historiallinen tapaus, sillä meiltä on lähdössä viisi vasikkaa/hiehoa luomaan mahdollista satatonnarin uraa naapurikylään rakennettavaan suureen pihattoon.  Toivotamme onnea MaitoSuoni Oy:n väelle hienossa projektissa!

Faban jalostusneuvoja Terhi Parkkinen on jo muutamana vuonna ylistänyt Ynnykkä-lehmäämme monin sanoin.  Tänä vuonna sovimme, että seuraava siemennys tehdään huippuhyvällä, sekstatulla siemenellä.  Tarkoitus oli, että tästä vasikasta tulisi meidän tilan ensimmäinen alkionhuuhtelueläin.  Toisin kävi...  Ynnykkä teki toukokuussa sekakaksoset.  Sonnipoika lähti ternivasikkana välitykseen ja lehmävasikka jäi odottamaan myöhempää kyytiä.  Eräänä lauantaiaamuna Ynnykkä oli todella huonossa kunnossa eikä pysynyt oikein jaloillaan.  Päivystävä eläinlääkäri tuli Tohmajärveltä ja ehti karsinan viereen näkemään lehmän kaksi viimeistä henkäystä.  

Kesälomaa pidimme muutaman pätkän.  Kesäkuussa kävimme Anun siskon tytön rippijuhlissa Vieremällä.  Heinäkuussa olimme Kiemisaaressa mökillä vajaan viikon.  Jatkossa tietää, mitä mökillä pitää olla: Artulle mustikoita ja Annikalle uimaranta!  Elokuussa olimme vielä viikonlopun Siilinjärven Pöljällä Anun serkkutapaamisessa.

Myös syksy näyttää hyvin sateiselta.  Jännittää, miten syystyöt onnistuvat, jos ja kun pellot ovat hyvin pehmeät.  Huomenna on urakoitsija tulossa lietteenlevitykseen - toivottavasti onnistuu.

Tilamme tapahtumia kuvin ja sanoin voi nyt seurata myös facebookista www.facebook.com/ParkkosenMaatila, joten tavataan myös siellä.   

 

 

 

15.4.2012

Ulkona on märkää, likaista ja loskaista.  Kahtena päivänä on satanut vettä, joten lumi on alkanut saada kyytiä. 

Pari kuukautta molemmin puolin vuodenvaihdetta oli todella kiireisiä.  Navetalla oli poikimisia hiukan enemmän kuin omiksi tarpeiksi.  Ja suurin osa syntyneistä vasikoista oli lehmiä, joten suunnittelua on tarvittu, että kaikille on löytynyt oma karsinapaikka.  Hiehoja olemme tarjotelleet myyntiin useampaankin otteeseen.  Pari viikkoa sitten Hyväkäs sai uuden kodin Kiteenlahdesta. 

Viime vuoden tilatyöntekijämme Pasi palasi tammikuussa Parikkalaan.  Muutama kuukausi ilman lisätyövoimaa ja käytännössä myös ilman lomia olivat kieltämättä aika rankkoja.  Maaliskuun puolessa välissä meillä aloitti oppisopimuksella uusi tilatyöntekijä Mika.  Mika on meillä yhteinen toisen tilan kanssa.

Tämä talvi oli huomattavasti vähälumisempi ja leudompi kuin edellinen talvi.  Joulun pyhien jälkeen aggregaatti sai tehdä töitä lähes vuorokauden yhteenmenoon myrskyn aiheuttaessa laajoja sähkökatkoja.

Akilla on alkuvuonna ollut kiireitä poliittisella puolella.  Kitee ja Kesälahti ovat käyneet tiiviisti kuntaliitosneuvotteluja, joissa Aki on ollut mukana.  Vuoden alusta Akille tuli myös uusi tehtävä, kun hän aloitti Helli-liikelaitoksen johtokunnan puheenjohtajana.   

Lomia olemme pitäneet tänä vuonna muutaman lyhyen pätkän.  Hiihtolomalla olimme ensin kahdestaan Joensuussa katsomassa Nightwishin kiertueen aloituskeikkaa.  Sen jälkeen menimme Artun ja Annikan kanssa muutamaksi päiväksi lomailemaan Savonlinnaan. 
Aki kävi tammikuussa K-Maatalous Hurrin opintomatkalla Siilinjärvellä ja Anu huhtikuussa tapaamassa opiskeluaikaisia ystäviään myös Siilinjärvellä.

Perheeseemme on tulossa uusia asukkaita vapun tienoilla.  Asukkaista tulee kuvia sitten, kun he ovat kotiutuneet.
Tilamme on tekemässä omat sivut myös facebookkiin, joten kannattaa seurata tapahtumia kohta myös sieltä.

 

 

 

 

 
 

15.9.2011

Kesä on kääntynyt syksyksi ja ensimmäiset yöpakkasetkin ovat jo kuulemma tulossa.  Kesä hurahti yhtä nopeasti kuin aina ennenkin.  Paljon saimme tehtyä, mutta vielä jäi tehtävää tulevillekin kesille.

Heinäkuussa maltoimme lomailla viikon Juvan maisemissa vuokramökillä.  Ja kyllä se oli oikein kunnon lomaa.  Saunottiin, uitiin, nukuttiin, syötiin ja levättiin hyvin.  Jaksoi eri tavalla taas arkea puurtaa, kun oli poissa tilalta viikon.

Tänä kesänä emme tehneet sukuvierailua Savon maisemiin, mutta onneksi savon sukulaiset ovat vierailleet täällä meillä.  Anun sisko Tiina perheineen vietti muutaman lomapäivän vieraanamme.  Lapset saivat leikkiä Konsta-serkun kanssa ja kävimme myös katsomassa eläimiä Kiteen eläinpuistossa.

Tänä kesänä ja syksynä on saatu kerätä ja säilöä luonnon antimia ihan urakalla.  Pakastimet ovat täynnä mehuja ja marjoja ja jääkaapin hyllyt hilloja ja säilykkeitä.  Sanna on tehnyt ison työn juostessaan metsässä milloin marjastamassa milloin sienestämässä.


 
 
 

Tilallamme ei tehdä kuivaa heinä itse, vaan ostamme tarvittavan heinän muilta tiloilta.  Aki ajoi pyöröpaalit naapurin pellolta ja kotona ne pyöriteltiin navetan vintille suojaan sateilta. 

Myöskään viljaa emme itse viljele, koska kaikki peltoala tarvitaan nurmen tuotantoon.  Muutama hehtaari on perustettu suojaviljaan, mutta niiltä on sato korjattu säilörehun teon yhteydessä.  Ostamme siis vuoden aikana tarvittavan viljan muilta viljelijöitä.  Ohraa ostettiin 12 hehtaarin alalta ja säilöttiin tuoreena melassilla laakasiiloon.

Syksyn tullen tilaamme vuosikymmeniä palvellut vanha ja uskollinen Ford sai väistyä uuden Valtran tieltä.  "Äidin traktori", tuumasi Arttu.

 
 

 9.7.2011

Huh, hellettä!  Tänä kesänä on kyllä saatu nauttia helteestä ja auringonpaisteesta ihan riittämiin.  Vettäkin on toki välillä satanut, mutta kyllä sadetta kaipaisi niin luonto kuin itsekin.

 

Keväällä aloitimme taloremontin ulkopuolelta.  Katto on vaihdettu ja puuosia maalattu.  Parasta aikaa remonttimiehemme Pertti rakentaa takapihalle kuistia.  Teetimme myös pihasuunnitelman ja tarkoitus olisi loppukesänä ja ensi keväänä laittaa pihaa uuteen uskoon.

Tämä vuosi on navetalla ollut poikimisten suhteen hyvin sonnivoittoinen.  Vasikoita on syntynyt noin 20, joista vain kolme on ollut lehmävasikoita.  Ei ole tainnut aiemmin lähteä viittä sonnivasikkaa kerralla HK Agrin vasikkavälitysautoon.  Toivottavasti Iines, Ihme ja Itella saavat vielä loppuvuodesta kavereita.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ensimmäinen rehusato onnistui määrällisesti ja laadullisesti hyvin.  Satoa korjattiin yhteensä 34 hehtaarilta, joista 22 siiloon ja loput paaliin.

Lomaa emme ole tänä kesänä vielä ehtineet viettämään.  Tarkoitus on kuitenkin ottaa pieni irtiotto tilan töistä.  Mökki on viikoksi vuokrattu, joten toivotaan, että helteet eivät ihan vielä tähän lopu

 

 

 

 

 

 
   

28.2.2011

Kevät näyttäisi vihdoinkin olevan tulossa.  Tänä talvena on riittänyt lunta ja pakkasta enemmän kuin omiksi tarpeiksi.  Pyrimme talvella ulkoiluttamaan lehmiä kerran viikossa, mutta tänä talvena olemme joutuneet vähän harventamaan kertoja.  Voi sitä vauhdin määrää ja lumenpöllyämistä, kun Aki tänä aamuna päästi lehmät pitkästä aikaa ulos.

Alkuvuosi on ollut navetalla hyvin rauhallinen ainakin poikimisten suhteen.  Yninä teki kuolleen sonnivasikan.  Amalia teki pienen, mutta terhakkaan lehmävasikan, jonka nimeksi tuli Artun päätöksellä Iines.  Tänä vuonna vasikat alkavat I-kirjaimella.
FABAn jalostusneuvoja kävi viikko sitten tekemässä uuden jalostussuunnitelman.  Suunnitelmassa määritellään, millaisilla sonneilla hiehot ja lehmät siemennetään. 

Tammikuussa saimme lisätyövoimaa tilalle, kun Pasi pääsi armeijasta ja tuli meille tilatyöntekijäksi.  Pasi tekee meidän lisäksi töitä toisella lypsykarjatilalla.

Tulevasta kesästä emme toivo ihan yhtä vähäsateista kuin viime kesästä.  Kuiva kesä aiheutti meillä keskituotoksen lievän laskun ollen nyt noin 10 000kg.  

Meidän kuulumisia voi seurata myös facebookista.  Tilalle emme ole tehneet omia fanisivuja, mutta meidät itsemme sieltä löytää.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

5.12.2010

Niin vaan meni koko kesä ja syksykin ilman, että kotisivuja ehdittiin päivittämään.  Oli sen verran kiireistä aikaa, että ei paljon ole ehtinyt ylimääräisiä tekemään.  Pitää nyt yrittää parantaa tavat ja päivitellä näitä sivuja tiiviimmin :)

Navettapuolella kesä ja syksy on ollut ihan normaalia navettaelämää.  Poikimisia on ollut tasaiseen ja välillä kiireiseenkiin tahtiin.  Karjaamme on tullut uusia lehmänalkuja: Haamu, Helli, Hölöttäjä, Hattivatti, Hieno, Huippu, Hajuherne, Happi ja Hilla.  
Sonnivasikat lähtevät meiltä noin kaksiviikkoisena välitykseen LSO:n kautta toisille tiloille.
Tänä vuonna odotamme vielä kahden vasikan syntymää.  Sen verran täyttä on navetassa, että ei haittaa, vaikka molemmat olisivat sonnipoikia.

Kesä oli helteinen eikä vettä tullut lähes kahteen kuukauteen.  Tämä aiheutti sen, että toinen rehusato jäi lähes olemattomaksi.  Ensimmäinen sato korjattiin ennen juhannusta ja sitä tuli määrällisesti paljon ja laatukin oli huippua.  
Toista satoa ei juurikaan tarvinnut tehdä, koska kuivuus vei kasvun lähes kaikilta kovilta mailta.  Suopelloilta saatiin sato korjattua.  Jouduimme siis tekemään vielä kolmannenkin sadon.  

Rehunteko on nykyään joutuisaa hommaa.  Ennen rehua tehtiin noin viikon verran.  Nyt rehuntekoon menee maksimissaan kaksi päivää ja korjattava ala on vähintään tuplaantunut.  
Rehunteossa käytämme paikallista urakoitsijaa Maatalousyhtymä Partasta ja Tolosta.  Aki on itse kasalla ja Anu huolehtii työmiesten ruokailut.

Taloremonttimme alkaa olla loppusuoralla.  JIPPII!!!  Remonttimiehemme Pertti keräsi kamppeensa kuluvan viikon torstaina ja olemme päässeet laittamaan tavaroita paikoilleen.  Vielä on vähän töitä sähkömiehelle ja verhosuunnittelijalle, mutta se suurin urakka on valmis.
Kävimme siis läpi koko talon puku- ja pesuhuonetta sekä saunaa lukuunottamatta.  Ihan kuin meillä olisi uusi koti!
Täytyy sanoa, että remontin viisain teko oli sisustussuunnittelijan käyttö - Kiitos Minna!  Säästyttiin paljolta, kun ei itse tarvinnut miettiä tapettihyllyjen edessä, että mitä mihinkin laitetaan.
Remontti kiristeli välillä koko perheen hermoja, kun kuitenkin asuttiin ja elettiin normaalia lapsiperheen elämää samalla.  Jokaiselle kuitenkin aina oma soppi ja nukkumapaikka löytyi ja jokaisen vaatteet ja tavarat on kyllä käyty tarkasti lävitse.

Kesäloman vietimme heinäkuussa täysihoidossa Savonmaalla.  Osa lomasta oltiin Anun kotipaikalla Vieremällä Anun isosiskon perheen luona ja loppuloma Anun pikkusiskon luona Siilinjärvellä.  Tukikohtien lisäksi kiersimme muun suvun luona nauttimassa kahvi- ja ruokapöydän antimista.

Tilallamme on aina riittänyt töitä meidän lisäksi lomittajille, työntekijöille, työssäoppijoille ja urakoitsijoille.  Vieraan työvoiman käytöllä haluamme keventää omaa työtaakkaamme ja edistää jaksamistamme.  Kun ei tässä vielä eläkeiässä olla, niin pitää muistaa huolehtia myös itsestään.  Tänä vuonna meillä on ollut onni pitää sekä työntekijää että työssäoppijaa tilallamme.  Alkuvuoden meillä oli Koivikon maaseutuopistosta työssäoppijana Pasi, joka jäi myös kesäkuuksi meille töihin ennen armeijaan lähtöään.  Syksyllä saimme niinikään Koivikolta työssäoppijaksi Monan, jonka harjoittelu on viimeisiä päiviä vaille valmis.
Niin lomittajat, työntekijät, työssäoppijat kuin urakoitsijatkin ansaitsevat vilpittömän kiitoksemme kuluneesta vuodesta!


  

 

8.5.2010

Takana todella kiireinen viikko.  Päivät on menty eteenpäin minuuttiaikataululla ja iltaisin kirjalliset työt ovat venyneet lähes joka ilta puolille öin.  Joinakin iltoina pienempien iltasadunkin lukeminen on ollut isompien tehtävänä.
Perjantaina 1½ vuoden työ palkittiin ja suoritimme Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon.  Anu suoritti talouden johtamisosion ja Aki tuotannon.  Opintojen aikana olemme käyneet tilamme historiaa, nykytilaa ja tulevaisuutta läpi monesta eri näkökulmasta.  Olemme tehneet ja analysoineet laskelmia, suunnitelleet tulevaisuutta ja miettineet omaa ammattitaitoamme.  Koulutuksen järjesti Pohjois-Karjalan aikuisopisto.

Navetalla eläinmäärä lisääntyi viikon aikana kahdella.  Aamu oli poikinut perjantaita vastaisena yönä lehmä vasikan ja Vappu teki perjantaina ison sonnipojan - lomittajan sanoessa "valmiiksi 80 kiloinen poika".  Lehmävasikalle saa heitellä nimiajatuksia vieraskirjaan.  Vasikoiden nimet alkavat tänä vuonna H-kirjaimella.
Peltotyöt odottavat vielä tekijäänsä.  Viikko on ollut sateinen ja viileä.  Ensi viikolle on luvattu lämmintä, joten eiköhän se traktoriralli ala meidänkin tilalla siinä vaiheessa.

Taloremonttimme on laajentunut vessasta Annikan ja Artun tulevaan huoneeseen.  Alkuviikosta tyhjensimme huoneen kaikista tavaroista.  Apua sitä paperisilpun ja muun (lasten mielestä tärkeän) tavaran määrää...  Jospa sitä tavaraa saisi remontin aikana tehokkaasti vähennettyä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29.4.2010

Kotisivut valmiit - vihdoinkin!  On näihin mennyt aikaakin ja hermoja välillä kiristänyt.  Onneksi aikuisopiston Pasi on jaksanut auttaa ja neuvoa!

Täältä ajankohtaista -osiosta löydät jatkossa tilamme ja perheemme kuulumisia sekä kuvia.  Muille sivuille teemme lisäyksiä ja muutoksia tarvittaessa ja ajan antaessa myöten.

Maanantaina aloitimme taloremonti (pientä pintaremonttia luvassa).  Ensimmäiseksi käsittelyyn pääsi toinen wc.  Tiedossa siis kiireinen kesä, mutta niihinhän on jo totuttu.

 

 

 
 
 
© 2019 Parkkosen maatila | Juurikkasalmentie 5, 82580 Juurikka